Leuker kunnen we het niet maken

Santiago Mabaj, wat moeten we ons daar bij voorstellen? Een bedevaartsoord? Een shoarmatent? Een vooraanstaand lid van het moslim broederschap? Niets van dit alles! Santiago Mabaj is de cryptische alias van Flokken’s nieuwste blogger. Scherp, onverschrokken en nietsontziend.

Niets of niemand is veilig voor de scherpe pen van Santiago. In zijn eerste post wordt al gelijk een heilig Nederlands huisje omver geschopt. Het weerbericht – misschien wel het belangrijkste onderdeel van het 8 uur journaal – moet het flink ontgelden. Santiago Mabaj, een naam die u niet snel meer zult vergeten!

Gerrit Hiemstra, blijf bij je leest

Ons aller NOS moet met de tijd mee en gebruikt daarom infographics om orde in de alledaagse chaos te scheppen. Vaak leidt dat tot geïnfantiliseerde berichten zonder diepgang. Alleen gemiddelde Nederlanders zijn blij, want Annechien Steenhuizen (wow!) vertelt de boodschap, met een plaatje, op het voor hun juiste niveau. Tegelijkertijd zit de rest van Nederland alsnog te happen naar adem, of te surfen naar meer inhoud en achtergrond.

Waar de nieuwsberichten aan kwaliteitserosie onderhevig zijn, maakt het weerbericht een tegengestelde ontwikkeling door. In de jaren tachtig nam Neerlands eerste televisieweergoeroe Jan Pelleboer ons mee in zijn wondere wereld. Met behulp van provisorische weerkaarten met enkele lettercombinaties maakte hij duidelijk dat het vroor in Scandinavië, en dat het zondag, ondanks de zon, een gure dag zou worden. Een stukje duiding naar de mensen: kort, bondig en duidelijk.

Kom daar nu nog eens mee als je Peter Timofeeff of Willemijn Houbert heet. Weerboodschappers proberen het bulletin te eindigen met een intellectueel uitdagende sudoku. Hectopascallen en isobaren duizelen in stilstand al op het scherm, laat staan op dynamische kaarten. Joost mag weten hoe daar uit op te maken of de barbecue ontstoken kan worden, of dat forensen zich juist in poncho’s moeten hijsen.

Gerrit Hiemstra

Weermannen en –vrouwen nemen ook vaak ruim de tijd om het weer van de bijna afgelopen dag door te nemen. Resultaten uit het verleden, bieden… Juist, een terugblik op het weer is oninteressante informatie. Wordt het morgen buiten zonnebaden of toch naar het Tikibad? Dat wil ik weten. Maar nee, eerst een paar kijkersbijdrages: “In Onstwedde speelden mussen vanochtend in de regenplassen, zo legde Truus Tsjilpema vast. Maar deze tuinkabouter in Stramproy had zijn zonnebril echt nodig, met dank aan Bauke Dots vanuit de tuin van haar dochter.” De meteoroloog annex amateurpsycholoog die ondanks zijn doorgaans slechte mededeling toch ons gemoed tracht te verlichten met foto’s van lui met vrije tijd die naarstig op zoek zijn naar five seconds of fame.

Hoe minder nieuws, hoe meer tijd voor dergelijke nonsens. Komkommertijd begon bij de NOS dit jaar al begin juni. Toen schond Gerrit Hiemstra een niet eerder gepasseerde grens onder de noemer ‘ik ga eerst iets anders doen’. Gerrit vond het tijd voor een gedicht in zijn blokje. Even een minuutje ‘iets anders’. Nee, ik wil niet ‘iets anders’ en zeker niet een of ander gekunsteld gedicht. Leuk voor groep 5b dat hun pennenvrucht ergens landt, maar wat moeten andere kijkers ermee?

Het weerbericht als vergaarbak van semicreatieve uitspattingen; nog ergerlijker dan de weerinhoudelijke boodschap die daarna vaak volgt. Vroeger was lang niet alles beter, maar het weerbericht was dat wel. Simpel in de basis, bewijs waar nodig. Ik ben geen meteoroloog, ik wil het ook niet worden en ik zit al helemaal niet te wachten op wat rijmpjes van negenjarigen of weerkiekjes van tante Wil. Vertel gewoon of de tas voor morgen uitgerust moet worden met regenpak of zonnebril.

Link naar weerbericht met gedicht (voor gebruikers Internet Explorer): http://weblogs.nos.nl/weer/2013/06/10/windgedicht/

Geef een reactie