Kunst omdat het eindelijk weer kan

Beste Flokkers, fijn dat jullie er weer zijn. Hopelijk hebben jullie een goeie zomer gehad. Wij in ieder geval wel! Twee maanden vol festivals, stranddagen, barbeques en alle andere mooie dingen die het tot ons favoriete seizoen maken. Maar we hebben de zomer ook gebruikt om nieuwe inspiratie op te doen. 

De komende tijd kun je dus veel posts verwachten. We zijn zelfs in onderhandeling met enkele nieuwe bloggers om het team te komen versterken. Daarnaast gaan er geruchten over een feest speciaal voor alle Flokkers. Hierover kunnen we op dit moment nog niets verklappen, maar hou de site in de gaten voor nieuws op dit gebied. Maar laten we niet teveel op de zaken vooruit lopen. Het is namelijk eerst tijd voor een stukje culturele onderlegging.

Kunst omdat het eindelijk weer kan

Het Stedelijk Museum is weer open. De verbouwing van de badkamer liep net als bij gewone mensen wat uit, maar het resultaat mag er zijn. Het Uur van de Wolf maakte daarom een reportage die behalve een uitnodiging tot bezoek een mooie introductie tot hedendaagse kunst is.

In 2004 ging het museum dicht. De verbouwing zou vier jaar duren en 100 miljoen kosten. Het werd acht jaar en 127 miljoen. Het ontwerp zorgde ook voor gefronste wenkbrauwen. Niet omdat het lelijk is, wel omdat het op zijn zachtst gezegd niet direct in de omgeving past. Waar je als burger door eindeloze procedures moet als je dakpannen niet dezelfde kleur hebben als die van je buren, daar kwamen de architecten weg met een futuristische badkuip op een klassiek plein.

Stedelijk Museum

 

 

 

 

 

 

 

Dat gezegd hebbende, uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de kunst. En die is, als we de critici in de documentaire mogen geloven, van hoog niveau. Sinds de heropening mag het Stedelijk zich weer meten met het Tate Modern en Centre Pompidou en is een bezoekje dus meer dan waard.

Nu hoor ik sommige Flokkers denken “moderne kunst, daar begrijp ik nooit wat van, dat is toch niks voor mij?”. In de documentaire wordt ook deze vraag (onbedoeld) beantwoord. Er wordt over sommige stukken wel uitleg gegeven, maar een belangrijke boodschap is toch ook dat je niet alles hoeft te begrijpen om het mooi te vinden. Het gaat erom dat het iets met je doet. In dat licht zijn de kunstrecensenten soms net de leraar Nederlands op de middelbare school tijdens een boekbespreking. Hoe meer ze hun best doen dingen te duiden en verklaren, hoe groter de kans dat ze de plank volledig misslaan.

Meer ga ik er dus ook niet over zeggen. Kijk de documentaire, reis af naar het Museumplein en oordeel zelf. En vergeet je zwemspullen niet!

Geef een reactie