Game over

Pedrinho is een ouwe lul. Pardon? Ja, je leest het goed. Pedrinho is een ouwe lul. Ik denk ik zeg het zelf maar alvast. Dan hoeven jullie het niet meer te doen na het lezen van deze post.

De nieuwe Pro Evolution Soccer en FIFA 2013 zijn alweer een tijdje uit en elk jaar zorgt dat weer voor een strijd wie zich de beste voetbalgame van het jaar mag noemen. Het zal wel. Ik ben gestopt bij FIFA 2000 op mijn Pentium 233Mhz. Correctie, ik had een AMD, maar je begrijpt het idee.

Terwijl de game-industrie steeds groter werd (ondertussen gaat er meer geld in om dan in de filmindustrie), werd mijn interesse steeds kleiner. Ik ga hier niet beweren dat gamen iets is voor pubers en dat ik het dus gewoon ontgroeide. De statistieken bewijzen het tegendeel. Gamen is juist meer dan ooit voor alle leeftijden. Wat ik hier wel ga beweren is dat ik het beu begon te raken vanaf het moment dat je een dagtaak had aan het onder de knie krijgen van een nieuw spel. Dankzij de technologische ontwikkeling werden de mogelijkheden steeds groter, maar tegelijk de gameplay steeds gecompliceerder. Even snel een spelletje spelen in een verloren uurtje zat er niet meer in.

Hoe anders was dat in mijn game-hoogtijdagen in de jaren negentig. “Jaja Pedrinho, vroeger was alles beter”, hoor ik jullie denken. Nou nee, maar de games dus wel. Overzichtelijker, eenvoudiger, leuker. Dat vind ik dus. Noem me dan maar een ouwe lul, mij best, dat doe ik zelf ook.

Hier mijn Flok 5 van PC games uit de tijd van de 2, 3 en 486. Voor wie dat wat zegt, de comments staan open voor eventuele toevoegingen en (verhitte) discussies. Om je op weg te helpen hier nog een mooi overzicht van nostalgische games. Game on!

5. Mortal Kombat II
Bekend uit de Arcadehal en overgewaaid naar de spelcomputers en PC. Lekker rammen op de knoppen en je tegenstander tot moes slaan. Gelukkig bestonden er toen nog geen moraalridders die het effect van gewelddadige spelletjes op de jeugd aan de kaak stelden. Finish him!
.
4. Arkanoid
Hoe simpel kan het zijn? Men neme een paar blokjes en een balletje, voegt er nog een paar leuke elementen aan toe en je hebt een topspel. Stond garant voor urenlang plezier voor het hele gezin.

3. Wolfenstein 3D
Mensen afknallen kon al veel langer, maar dankzij Wolfenstein 3D kon het ineens ook in first person. En dan niet zomaar mensen, nee, Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. De combinatie van revolutionaire gameplay en tot de verbeelding sprekende tegenstanders maakte dit spel tot een klassieker. Vaak geïmiteerd, nooit geëvenaard!

2. Day of the Tentacle
Het genre heet officieel adventure. Wij noemden het simpelweg uitzoekspelletje. Day of the Tentacle was duidelijk onze favoriet, vooral vanwege de humor en de geweldige verhaallijn. Het volbrengen van de missie was niet bepaald eenvoudig, zeker niet als Engels niet je eerste taal was. Gelukkig kon je dan altijd wel via-via aan een walkthrough komen. Een beetje valsspelen mocht in die tijd nog gewoon.

1. Mad Dog Mccree
Wow, echte videobeelden in een computergame! In deze tijd de normaalste zaak van de wereld, toen voelde je je nog helemaal het mannetje dat zoiets mogelijk was op je eigen PC. Het spel zelf is eigenlijk heel simpel, maar de uitwerking ervan zowel grappig als vernieuwend. Go get ‘m stranger!

Geef een reactie