Eerbetoon aan Leslie Nielsen

Dagelijks overlijden er mensen. Triest, maar ook best fijn, want anders wordt het wel erg druk. Soms overlijden er bekende mensen. Hiervoor geldt hetzelfde. Heel soms echter overlijdt er een celebrity die je echt gaat missen. Leslie Nielsen bijvoorbeeld, vandaag precies een jaar geleden.

De Canadese acteur had al een serieuze carrière achter zich toen hij op 54-jarige leeftijd de rol aannam van Dr. Rumack in de komedieklassieker Airplane. Later volgden nog The Naked Gun trilogie en kleinere hits zoals Wrongfully Accused en Spy Hard. Het recept was telkens hetzelfde: een ongeëvenaard grappentempo met de onhandige en tegelijk onweerstaanbare Nielsen in de hoofdrol.

Over smaak valt niet te twisten en over komediesmaak mogelijk nog minder. Zo schijnen er mensen te zijn die kunnen lachen om vrouwelijke cabaretiers. Of erger: de Lama’s. De meeste mensen vinden het daarentegen tenenkrommend slecht. De films van Nielsen zijn wat dat betreft uniek. Niemand die niet een keer pijn in de buik heeft gehad van het lachen bij het zien van één van zijn scènes.

Hoog tijd dus voor een bescheiden eerbetoon. Op de sterfdag van de koning van het ‘lach of ik schiet’ genre een Flok 5 van zijn leukste fragmenten.

5. Bingo (The Naked Gun)
Bingo!

4. Hints (Police Squad)
Eigenlijk helemaal niet grappig. Maar waarom moet ik dan toch zo hard lachen?

3. Nice beaver (The Naked Gun)
Geniale woordgrap. Hoop ‘m zelf ook nog eens te kunnen maken.

2. You can’t be serious (Airplane)
Shirley’s over de hele wereld vervloeken hem tot op de dag van vandaag voor deze uitspraak. En dat zegt wel genoeg.

1. I just want some love (The Naked Gun 2 1/2)
Officieel gekozen tot grappigste scène in de geschiedenis van Hollywood. Persoonlijk vond ik de openingsscène van Saving Private Ryan leuker, maar ja, daar speelt Leslie Nielsen niet in mee. Dus ook hier het fragment uit The Naked Gun 2 1/2 op nummer 1.

Geef een reactie